lørdag 4. juni 2011

Å ha "fremmede" i huset

Det er den innvendingen mot boligbytte jeg får høre oftest. Hvordan er det å ha "fremmede" i huset? Folk man ikke kjenner? Man vet jo ikke hvordan de er, vet ingenting om dem. Tenk om noe blir stjålet? Tenk om de "herper" huset? Snoker i skuffer og skap? Eller ikke gjør ordentlig rent etter seg?

For det første: for boligbyttere er en fremmed rett og slett en potensiell venn du ikke har blitt kjent med ennå! Vi har fortsatt kontakt med noen av dem vi har byttet med.

Vår erfaring er at de som driver med boligbytte ser ut til ha en del ting til felles, nemlig at de er åpne, positive av innstilling, fleksible, oppegående, ressurssterke (men ikke nødvendigvis rike på penger), og omgjengelige. Vi har jo byttet med 9 familier, lånt bort hytta til en annen familie, avtalt bytter for i år og neste år med tre familier til og har i tillegg hatt kontakt med mange andre i løpet av de snart 8 årene vi har vært med på dette. Og alle, absolutt alle, uavhengig av nasjonalitet, alder, bakgrunn osv har vært av den typen, vi har bare positive erfaringer!

Og siden man i perioder, dvs først i forbindelse med avtale om bytte og så rett før selve byttet, gjerne har mye kontakt med boligbyttepartneren så blir man på en måte kjent. Hvis man har mulighet bør man absolutt prøve å treffe familien man skal bytte med, enten i starten hvis mulig, eller ved slutten av oppholdet. Det har vi gjort hver gang foreløpig.

For det andre: Boligbytte er basert på gjensidighet. Så mens de "fremmede" er i ditt hus er du i deres. Så gjør mot andre det du vil de skal gjøre mot deg, det er stor sjanse for at de tenker likedan. Man tar selvsagt godt vare på andres bolig og eiendeler, slik man ønsker at andre skal gjøre med ens egen bolig og eiendeler. Dvs man er forsiktig, man gjør skikkelig rent etter seg, man snoker ikke unødig i skuffer og skap. Det vanlige er forøvrig at man rydder kanskje ett skap eller noen skuffer til klær og kanskje en skuff på badet til gjestenes ting. Og man kan jo merke skuffer og skap som inneholder ting gjestene trenger, som håndklær, duker etc. Hvis det er noe man er redd for eller "hemmeligheter" man ikke vil at andre skal se, ja da kan man gjemme dem, f.eks. på loftet eller i en bod. Man kan også låse av et rom, men det pleier ikke vi å gjøre og vi har heller ikke opplevd det ofte hos andre. Men det er fullt mulig og akseptabelt.

For det tredje: Som jeg har sagt før så er det mye mindre sjanse for at huset ditt skal bli robbet når du har folk i huset. Boligbyttere passer på hverandres bolig i ferien, det gir trygghet når man er borte.

2 kommentarer:

Trude sa...

Hei Trine!
For en fin blogg du har. Vår familie har som dere boligbyttet i en årrekke! Sommeren 2003 reiste vi første gang på boligbytteferie i 3 uker til Paris. Vi reiste da med fem barn i alderen 5 til 15 år. Det var en kjempeferie, og fristet til gjentakelse. Hvert eneste år har vi byttet sommerferie en eller to ganger i året. Denne gangen reiser vi til Avignon, Nice og Corsica. Vi har hatt kun gode bytteopplevelser. :)

Trine K sa...

Hei Trude! Takk for hyggelig kommentar!Alltid hyggelig å høre fra andre boligbyttere. God tur til Frankrike! Corsica høres kjempespennende ut!