lørdag 8. januar 2011

Hvordan finne boligbyttepartner - å ta initiativ selv


Noen foretrekker å lete aktivt etter boligbyttepartnere og selv ta kontakt med aktuelle medlemmer. Fordelen er at man da - forutsatt at man får napp - får bytte med noen og til noe man selv har valgt aktivt og er virkelig interessert i.


Men det krever mer arbeid, man må bruke en del tid på å lete etter boligbyttepartnere og man må også regne med flere avslag før man får napp. Så også når man selv tar kontakt bør man ikke være alt for kravstor. Hvis man bare kontakter medlemmer med f.eks. strandbeliggenhet eller svømmebasseng og/eller på de mest populære reisemålene så må man huske på at disse som regel får svært mange tilbud og kan velge og vrake.


Man skriver til aktuelle medlemmer gjennom boligbytteorganisasjonens medlingssystem. Kontakt alltid kun ett medlem om gangen. Av den grunn kan det være lurt å sette en svarfrist på maks en uke, slik at man ikke venter lenge unødig. Dessverre er det ikke alle som svarer på alle henvendelser de får. Tilby også å sende mer informasjon eller flere bilder hvis ønskelig.


Det kan være lurt å skrive et introduksjonsbrev med mer informasjon/flere detaljer enn det er plass til i meldingen og ha dette klart slik at du kan sende det med en e-post dersom du får positivt svar tilbake.


Ikke gi opp selv om du får flere avslag! Prøv heller å utvide søket ditt litt, se også etter litt andre steder eller vær åpen for litt andre boliger eller litt andre plasseringer osv.


Lykke til!

Hvordan finne boligbyttepartner - når andre tar kontakt



Vi synes både det er bekvemt og mest spennende å bli kontaktet av andre. 11 av våre hittil 12 gjennomførte eller avtalte boligbytter har blitt til ved at våre boligbyttepartnere kontaktet oss.
Men å basere seg på tilbud fra andre forutsetter at man ikke har alt for fastlagte ønsker, spesielt når det gjelder reisemål. Angi gjerne verdensdel i stedet for land og ta med "åpen for tilbud" eller annet for å signalisere at dere er fleksible. Da er sjansen stor for at dere raskt får tilbud fra andre, spesielt i begynnelsen. Sånn sett er det å annonsere en bolig for bytte ganske likt det å annonsere en bolig for salg: boligannonser er ferskvare. Folk følger med på hva som er nytt og mange reagerer raskt hvis det dukker opp noe interessant. Men noen boligbytteorganisasjoner gir deg muligheten til å oppfriske annonsen, dvs at den kommer opp som ny/aktuell igjen.

Når man får et tilbud hender det at man straks vet at dette er det rette og noen ganger vet man at det er uaktuelt. Begge deler er enkelt. Hvis man ikke er interessert sender man raskt et svar, slik at de som tok kontakt kan fortsette letingen.

Hvis tilbudet er kjempeinteressant, dvs man får et tilbud fra akkurat det stedet man gjerne vil til og boligen, tidspunkt osv passer, ja, da er det bare å svare og - hvis behov - be om mer informasjon eller sende mer informasjon, og vips! Du har en boligbytteavtale i boks!

Men noen ganger virker tilbudet bra, men man er litt usikker likevel, for det er kanskje ikke ikke akkurat hva man hadde tenkt seg og tenk om det dukker opp noe bedre? Det kan man aldri vite. Svar de som tok kontakt og be om mer informasjon hvis nødvendig. Be evt om betenkningstid på noen dager, evt opp til en uke. Og det viktigste, drøft dette i familien, ta med barna på råd også. Og lytt til magefølelsen, tror du dette egentlig ikke er så interessant eller hvis det er praktiske forhold, som reisevei etc som taler imot, da bør du takke nei. Sjansen er faktisk stor for at du får flere tilbud. Eller, hvis du har klare forestillinger om hvor du vil bør du kanskje heller ta initiativet selv. Men husk også at det er lurt å være fleksibel og åpen for andre steder og boligtyper enn man hadde sett for seg. Ofte er det det uventede eller ukjente som gir de beste opplevelsene og minnene.

Det viktigste er at du alltid svarer på alle henvendelser du får. Husk at det sitter noen i "den andre enden" og venter spent på svar fra deg.
En annen ting man bør være klar over er at når dere først har takket ja og dere har avtalt bytte, da er det bindende, da må du avvise evt nye henvendelser, også hvis de egentlig frister mer enn den du takket ja til. Så det første du bør gjøre etter å ha avtalt et bytte / de bytter du ønsker er å endre annonsen og markere at dere ikke lenger er tilgjengelige for bytter. Hvordan dette gjøres varierer fra organisasjon til organisasjon. Noen steder gjør man annonsen usynlig / ikke søkbar, andre steder setter man bare inn "har bytte" eller et rødt trafikklys.


tirsdag 4. januar 2011

Boligbytteannonsen - tekst

I forrige innlegg skrev jeg om bilder til boligbytteannonsen. Nå skal det handle om teksten. Hvordan selve boligbytteannonsen fylles ut og ser ut varierer mellom de ulike boligbytteorganisasjonene.

Men felles for dem er at alle har en del hvor du fyller ut eller krysser av i rubrikker som gir en kortfattet oversikt over hvor og når dere vil reise, fakta om boligen, f.eks. om beliggenhet, avstand til nærmeste by, sjø osv, samt om antall rom og ulike fasiliteter osv i tillegg til mulighet for fri tekst. Hvor stor plass man har til fri tekst varierer, noen har ett felt til det, andre har delt det opp i flere, dvs ett om hjemmet, ett om familien, ett om området osv. Noen har også mulighet for en kort overskrift hvor du kan fremheve det du mener er viktigst / mest fristende ved din bolig og/eller ditt hjemsted.

Surf litt rundt og les andres annonser hvis du skal skrive boligbytteannonse for første gang, da får du litt inspirasjon.

Trekk frem det du synes er positivt ved din bolig og ditt område, det som gjør at andre bør velge å bytte med akkurat dere. Hva liker du best ved din bolig eller ditt hjemsted? Hva tror du andre vil sette mest pris på ved å være hos dere?

Hvis boligen eller deler av den (spesielt bad og kjøkken) er oppusset kan du f.eks. nevne det. Bor du i en større by, nær sjøen/fjorder eller turistattraksjoner nevner du det. Hvis boligen er tilrettelagt for små barn nevner du det.

Husk også å spesifisere at dere ikke røker/ har et hjem hvor det ikke skal røkes hvis det er tilfelle. Mange legger vekt på det.

Hvis du har kjæledyr som trenger stell må du nevne det. Og motsatt, hvis noen i familien er allergisk mot dyr må det også tas med.

Mange barnefamilier foretrekker å bytte med andre barnefamilier, da det er mest praktisk. Da har man leker, barnesykler, barnesenger osv tilgjengelig og boligen er som regel tilpasset barn. Derfor er det viktig at du oppgir det i rubrikken for det dersom dere har barn, hvor mange og hvilken alder. Dere kan også spesifisere at dere ønsker å bytte med andre barnefamilier hvis det er viktig for dere.

Dersom dere derimot har et hjem fullt av antikviteter, et hjem som ikke er barnevennlig eller av andre grunner ikke ønsker å bytte med familier med små barn bør dere nevne det dersom det ikke er en rubrikk for det i skjemaet du fyller ut for boligbytteannonsen.

Ikke skriv en alt for lang annonse, det holder med noen setninger om boligen, litt om familien og noen velvalgte setninger om området, i tillegg til spesiell informasjon som nevnt over. Selvsagt får man ikke med alt i en slik annonse, så det vi gjør er å skrive et mer detaljert introduksjonsbrev i tillegg. Det sender vi elektronisk til folk som kontakter oss dersom vi synes deres tilbud er av interesse, og vi legger det ved i de tilfeller vi tar initiativet til å kontakte noen.

Til slutt det aller viktigste: Vær ærlig!

Boligbytteannonsen - bilder


Det er boligbytteannonsen som skal "selge" boligen din, dvs skaffe deg boligbyttepartnere. Så man bør tenke godt gjennom hva som skal stå i den og hva slags bilder man skal ha med.


Litt om bilder:


- Ikke legg ut annonsen før bildene er klare. De aller fleste har nå mange bilder med i annonsene sine, det er svært få som ikke har med bilde. Bildene er viktige for å gi folk et inntrykk av boligen. Ha med bilder av både boligen utvendig og innvendig, og gjerne av hagen og evt nærmiljø/turistattraksjoner også.


- Sørg for å rydde og "style" litt før du tar bildene. Ikke overdriv, men bildene bør være delikate og innbydende og derfor gjennomtenkte. Sørg for at alt er ryddig, vis gjerne f.eks stue eller kjøkken med et pent dekket bord eller fruktfat eller vakre blomster på bordet. Hvis du legger ut bilder av et rotete hjem kan folk fort tro at du kanskje kommer til å slurve med rydding og renhold før og under boligbyttet også.


- Ta gjerne med et familiebilde også. Siden boligbytte ikke bare dreier seg om å låne andres bolig, men også om å låne bort boligen til andre ( fremmede) så er det fint å få et inntrykk av hvem som skjuler seg bak medlemsnummeret / navnet i annonsen. Selv om man kan se boligbytteannonser i de ulike boligbytteorganisasjonene uten å være medlem så er annonsene da anonymisert, man får ikke opp navn e.l. Det får kun medlemmer etter å ha logget seg inn.