fredag 23. desember 2011

Sende tilbud til andre

Det kan være lurt å kontakte andre i stedet på å vente på å bli kontaktet selv. Spesielt hvis man har bestemte ønsker om reisemål, tidspunkt, type bolig eller andre ting som begrenser utvalget.

Vi har fått svært mange tilbud denne gangen, hele 42 stykker fordelt på de tre boligbytteforeningene vi er med i, men enten har de vært uinteressante pga beliggenhet og i noen tilfeller pga type bolig eller for få soverom eller så har datoene ikke passet. Derfor har vi tenkt til å begynne å lete selv nå.

Det som er viktig når man sender tilbud til andre er å lese annonsen deres skikkelig først. Sjekk at datoene de oppgir passer med deres og se om det står noe om hvor de ønsker å reise. Står det Norge er saken klar, står det "åpent" eller "Europa" går det også fint, og har noen f.eks. nevnt Danmark og/eller Sverige går det fint an å skrive til dem fra Norge også. Men hvis noen oppgir kun land i Sør-Europa eller oppgir spesifikt at de ønsker seg til varme strøk er det ingen vits å skrive til dem. I våre annonser står det helt klart at vi ønsker oss til varmere strøk, nær kysten neste år, men likevel har vi fått flere helt uinteressante tilbud fra f.eks. Tyskland og Belgia. Det tyder på at man ikke har lest annonsen skikkelig og kan oppfattes som litt irriterende.

Et annet tips er å skrive i tilbudet at man ber om et svar innen f.eks en uke, da slipper man å vente i uvisshet og kan lete videre. Selv om de aller fleste svarer på de henvendelsene de får så er det noen som ikke gjør det, dessverre. I Homelink (Norsk Boligbyttes) annonser står det svarprosent oppgitt, dvs hvor mange av forespørslene som har blitt besvart. Det kan være til hjelp, vi har sett annonser som har vært fristende, men ikke giddet å skrive likevel fordi svarprosenten har vært så lav. Men husk at svarprosenten blir påvirket av antall forespørsler (som andre ikke kan se), og at noen få ubesvarte forespørsler derfor i noen tilfeller kan gi store utslag.

Vi pleier som nevnt nedenfor å lage et introduksjonsbrev som vi sender ut etter at den første kontakten har blitt gjort. I tillegg har vi en engelskspråklig "reklame-blogg" med flere bilder.

søndag 6. november 2011

Markedsføring

For å få flest mulig tilbud er det viktig at du profilerer boligen (og deg/dere selv) best mulig, dvs at boligbytteannonsen din blir tiltalende og informativ.

- Bilder: Ha bilder av boligen både innvendig og utvendig og evt også noen av omgivelsene. Ha også et bilde av familien, det er jo ikke bare boligen din du skal markedsføre, men også deg selv og familien. Sørg for at de rommene du tar bilde av er ryddige. Rot på bildene er forstyrrende, og dessuten kan det få andre til å tenke at de ville komme til et rotete hjem eller enda verre - at de ville komme hjem til en rotete bolig. Vi har faktisk ved et par anledninger takket nei fordi boligen fremstod som rotete og utiltalende på bildene, selv om vi ikke oppga det som grunn...

- Tekst: Bruk litt tid på teksten. Den skal gi god og saklig informasjon om boligen, området og om dere, men bør ikke være for lang. Hvis boligen din utmerker seg ved noe spesielt, som f.eks. nærhet til strand, kjente turistattraksjoner, sentral beliggenhet i storby eller privat svømmebasseng så nevn det.

Hvis Sør-Europa er et ønsket reisemål kan det være en ide å ha teksten på det lokale språket i tillegg til engelsk hvis du kan det, eller ihvertfall oppgi at du kan språket. I vår annonse står fransk oppgitt som språk og vi har fått noen henvendelser på fransk, en av dem ga klart uttrykk for glede over å kunne skrive på eget språk. Det er fortsatt svært varierende engelskkunnskaper i Frankrike, Italia, Spania, Portugal osv.

- Egen hjemmeside: Lag gjerne en egen hjemmeside med mer informasjon om boligen og evt om dere. Vi har en kort "reklame-blogg" på engelsk hvor vi har masse bilder av og informasjon om huset og hytta og noen av oss selv, men uten å nevne navn eller andre detaljer om oss.

- Nye tilbud: Noen boligbytteforeninger har en egen liste over nye tilbud. Noen steder kan tilbudet legges til igjen hvis du ønsker fortsatt profilering blant de nyeste og mest aktuelle tilbudene.

- Introduksjonsbrev: Vi har et eget introduksjonsbrev med detaljert informasjon om oss og boligene våre som vi tilbyr å sende til dem vi kontakter for boligbytte, og også til dem som henvender seg til oss forutsatt at de virker svært interessante. Det blir alltid tatt godt imot.



onsdag 2. november 2011

Spennende prosess

Nå er vi i gang med jakten på neste års boligbytteferie. Vel, jakt og jakt, fru Blom, foreløpig sitter vi makelig bakoverlent og tar i mot tilbud. Men hvis ikke det rette snart dukker opp så må vi brette opp ermene og lete selv.

Hittil har vi fått 10 tilbud, tror jeg, minst. Jeg kan ha glemt noen. 10 tilbud er bra, spesielt tatt i betraktning at vi er litt snevre når det gjelder ønskene våre denne gangen. Vi ønsker å dra til "et varmt sted" igjen, med gode bademuligheter, men helst ikke så langt unna denne gangen.

Vi har fått tilbud fra Irland, England, Frankrike, Portugal, Spania, USA og Mexico. Noen helt uinteressante av ulike årsaker, og noen så fristende at vi vurderte dem seriøst. Men vi har ikke fått det helt rette tilbudet ennå denne gangen, og det er greit, vi har ikke dårlig tid.

Det som er viktig er at man ALLTID svarer høflig og raskt på ALLE tilbud, uansett hvor uinteressante de måtte være. Det sitter faktisk noen der ute et sted som har tatt seg bryet med å ta kontakt for et bytte og det er viktig at de får svar så fort som mulig, slik at de kan lete videre. Dersom det er et interessant tilbud man trenger litt betenkningstid for å vurdere så er det greit, men da bør man sende en kort melding hvor man takker for tilbudet og sier at man trenger litt tid før man kan svare. Det kan f.eks. være at man må sjekke priser på flybilletter osv, sikkerheten på reisemålet eller bare diskutere tilbudet skikkelig i familien.

Dette er en veldig spennende fase, vi aner foreløpig ikke hvor vi skal neste sommer eller hvem som skal bo i huset vårt mens vi er borte. Det er en morsom og spennende fase, letingen, tilbudene osv. Planleggingen er rett og slett halve moroa. :)

lørdag 24. september 2011

På tide å starte planleggingen!

Høsten er høysesong for boligbytte, så hvis man har mulighet til å planlegge sommerferien så tidlig så er det en god ide å begynne nå. Med ett unntak har vi alltid planlagt våre boligbytter om høsten året før, og vi har alltid fått stor respons. Så det er mange som er på leting etter boligbyttepartnere for neste sommer nå.

Derfor er det bare å sette i gang med forberedelsene: sørge for å fornye medlemsskapet i boligbytteforeningen(e) hvis det er utgått eller snart utgår, ta nye bilder til annonsen hvis behov og oppdatere annonsen. Så er det bare å søke etter boligbyttepartnere i e landene / på de stedene man kunne tenke seg å reise til og/eller vurdere tilbud man får. Det kan være lurt å ha tenkt litt igjennom hva slags ferie, hvilke land/steder, hva slags transport osv som er aktuelt for neste ferie før man setter i gang. Samtidig bør man ikke være alt for fastlagt heller. Med litt fleksibilitet er sjansene større for flere tilbud og for at man får den ferien man ønsker seg.

Vi satser på Europaferie neste år, men gjerne til sol og strand denne gangen også. Vi får se hva det blir til. Planleggingen er halve moroa, så vi gleder oss til en morsom og spennende tid med planlegging. Må bare få tatt noen nye bilder av huset først. Vi flyttet hit i vår, så har ikke så mange bilder ennå.Men her (nederst) er i hvertfall et bilde av kjøkkenet, som var min hovedgrunn for å kjøpe huset, hehe. Våre kanadiske boligbyttepartnere var svært fornøyde med kjøkkenet. Må imidlertid legge til at kjøkkenet i gamlehuset (øverst) var både gammelt, lite og ikke spesielt pent eller praktisk, men alle våre boligbyttepartnere var fornøyde likevel. Man må absolutt ikke ha et nytt eller nyoppusset hus for å bytte bolig! :)

Hawaiisk språk

Nå er vi forlengst tilbake fra tidenes drømmeferie på Hawaii, men jeg som er så interessert i språk må likevel skrive et siste innlegg relatert til Hawaii, nemlig om øygruppens språk, hawaiisk.

Hawaiisk er et polynesisk språk og tilhører dermed den austronesiske språkgruppen. På hawaiisk kalles språket ʻŌlelo Hawaiʻi og det er et språk hvor ordene ofte har flere betydninger, hvilken avgjøres av sammenhengen. Språket har 5 vokaler og bare 8 konsonanter(h, k, l, m, n, p og w, i tillegg til okina (skrives '). Okina regnes som en konsonant, men er egentlig et lingvistisk fenomen, et såkalt glottalt stopp (omtrent som det som kalles stød i dansk språk).

Hawaiisk er offisielt språk på Hawaii sammen med engelsk, men svært få snakker det skikkelig nå og alle som snakker det er tospråklige i engelsk. Men det er ett sted hvor hawaiisk fortsatt er førstespråk og engelsk fremmedspråk, og det er på den privateide hawaiiske øyen Hi'ihau.

Engelsk har tatt over som hovedspråk på de andre øyene, men overalt på Hawaii brukes hawaiiske ord i engelsk og en del snakker et hawaiisk kreolsk-engelsk. På Hawaii sier man mahalo når man skal takke, man hilser med aloha, hvis noe er forbudt eller tabu er det kapu, hawaiisk fest heter lu'au (en stor turistattraksjon, bildet er fra en lu'au), der danses det gjerne hula og når man skal beskrive retningen på fjell- og dal-øyen Maui sier man mauka (mot fjellene) eller makai (mot havet). Og som sagt i et annet innlegg sies det på Maui at Maui no ka 'oi (Maui er best).

Ellers hører man hawaiisk mest i sanger også på Hawaii. Det er et vakkert, mykt og meoldisk språk.

Sånn. Dette var mitt siste innlegg om Hawaii-ferien vår, nå er det på tide å se fremover og begynne å planlegge neste års boligbytte! Jeg gleder meg allerede!

torsdag 28. juli 2011

Om Hawaii

Jeg må fortelle litt om øygruppen Hawaii også.

Først litt geografi og andre tørre fakta: Hawaii er en øygruppe i Stillehavet som består av 8 større øyer og mange småøyer pg holmer. De store øyene er: Oahu, den tredje største øyen hvor hovedstaden Honolulu ligger, Hawaii, geologisk sett den yngste av øyene, den blir også kalt The Big Island fordi det er den største øyen i øygruppen, Maui, den neststørste øyen (se også forrige innlegg), Kauai, geologisk sett den eldste av øyene, Lanai, Molokai, Niihue, som er privat fordi den ble solgt til en amerikansk familie av det hawaiiske kongedømmet i 1894 og Kahoolawe, som er ubebodd og ble kontrollert av det militære frem til 2003 bla pga minerydding. Fortsatt er det begrenset tilgang til Kahoolawe.

Hawaii har i underkant av 1,3 millioner innbyggere, de fleste bor i Honolulu. hawaii er en smeltedigel med innbyggere som har røtter i mange deler av verden. Det er til og med noen tusen hawaiianere med norsk bakgrunn, pga en gruppe norske innvandrere fra Drammensområdet som kom til Hawaii som arbeidere i 1800-årene, men på dårlige, slavelignende vilkår.

Så litt historie: Hawaii ble først bebodd mellom år 300 og 600 f.Kr, av polynesere fra andre øyer i Stillehavet. I 1778 kom kaptein James Cook til øygruppen, han kalte øyene for Sandwichøyene, til ære for jarlen av Sandwich.

I 1810 ble Hawaii kongedømme under Kong Kamehameha I. Han ble etterfulgt av sine sønner, først Kong Kamehameha II og etter dennes død Kong Kamehameha III, som utformet Hawaiis første grunnlov og deretter av Kong Kamehameha IV, Kong Kamehameha V og Kong David Kalakaua. Den siste monarken var Kong Kalakauas lillesøster, Dronning Liliuokalani, som ble avsatt av i 1893. Dronnig Liliuokalani skrev forøvrig en rekke sanger, bla den kjente Aloha Oe ("farvel til deg"). I 1894 ble Hawaii republikk med Sanford B. Dole som president. I 1898 ble Hawaii annektert av USA (se innlegget om Lahaina) og i 1959 ble øygruppen den 50. staten i USA. Alle USAs stater har et tilnavn, som bla står på nummerskiltene. Hawaiis er Aloha State. ( Siden vi hadde bilbytte også under denne boligbytteferien kjørte vi rundt i en bil med Hawaii og Aloha State på skiltene.) Japans angrep på USAs marinebase på Pearl Harbor på øyen Oahu 7. desember 1941 var foranledningen for at USA ble involvert i andre verdenskrig.

Inntektskilder på Hawaii er først og fremst turisme, men militære installasjoner og ikke minst dyrking av sukker, ananas, macadamianøtter, kaffe osv er også viktig.

Men nok tørre fakta! Til slutt noen subjektive, personlige inntrykk for å myke opp litt. Denne ferien på Maui er mitt andre besøk på Hawaii, jeg var også der i 1987, dengang i Honolulu på Oahu. Selv om Honolulu har storbypreg og derfor allerede da var ganske annerledes enn Maui nå så er inntrykket mitt likevel det samme begge gangene: Hawaii er det fineste stedet jeg har vært, det stedet jeg aller helst vil tilbake til. Det skyldes ikke bare det behagelige klimaet og øyenes skjønnhet og at øyene er ypperlige badeferiemål, det skyldes like mye stemningen. Selv om Hawaii er en del av USA er stemningen her veldig annerledes enn på fastlandet. Kulturen og stemningen har sitt typisk hawaiiske særpreg, den er avslappet og veldig vennlig og hyggelig. Menneskene på Hawaii kommer som sagt fra mange land, innfødte polynesiske hawaiianere utgjør en svært liten del av befolkningen, men aller er utrolig vennlige og hyggelige. Samtidig er det velordnede, amerikanske forhold på alt og et godt helsevesen (som vi to ganger stiftet bekjentskap med i ferien vår, heldigvis var det ikke noe alvorlig).

Familiens vurdering er enstemmig: Dette er den beste ferien vi har hatt og vi vil alle sammen tilbake til Hawaii, så fort som mulig!



onsdag 27. juli 2011

Maui no ka oi!

Jeg har ikke skrevet reisedagbok her de siste dagene pga tragedien som har rammet Norge. Det føltes meningsløst å skrive om våre herlige feriedager når mange mennesker har blitt revet bort i terrorangrep.

Så i stedet for å fortelle i detalj hva vi har gjort her de siste dagene skal jeg heller fortelle litt om Maui, denne vakre øya som er den største i Maui County, som i tillegg til Maui består av øyene Lanai, Molokai og Kahoolawe, den sistnevnte er ubeboelig og har vært forbudt område siden krigen, bla pga at det fortsatt antas å være miner der. Maui er den nest største av øyene på Hawaii.

Maui betyr dalenes øy, da den består av fjell, hvorav det ene er vulkankrateret Haleakala (verdens største "sovende" vulkan), og daler. På Maui bruker man de hawaiiske begrepene mauka (mot fjellet) og makai (mot sjøen) for å orientere seg eller forklare retningen. Maui er en utrolig vakker og variert øy, med tørt og varmt klima her i vest og fuktigere i øst. Mauianernes motto er Maui no ka oi, det betyr Maui er best. Og Maui er som sagt utrolig vakker, med 81 tilgjengelige, nydelige strender med hovedsakelig gyllen sand, men noen steder er det strender med hvit, grå, rød eller sort sand.

De tre største byene er Kahului (hvor hovedflyplassen ligger), Wailuku og Lahaina. De tre største næringene på øya er turisme, sukker og ananas. De største turiststedene er Kaanapali (hvor vi er) og Kapalua på vestkysten og Wailea og Makena på sydkysten.

På Maui kan man bade og sole seg og slappe av, men man har ogsåmuligheten til å ha en aktiv ferie her. Det er 16 golfbaner på øya, man kan kjøre såkalt zipline, hvor man seiler over en dal eller ned fra en åskam under en slags line, man kan ri, fiske, snorkle, dykke, surfe, padle osv. Det er også mye å se. Haleakala er populær, det samme er den lille byen Hana på østkysten, mest pga den svingete veien dit, som går gjennom et frodig terreng med mye å se, bla fossefall, har vi hørt. Vi har ikke selv vært på Haleakala eller i Hana, det får vente til en evt neste gang. Men noen av oss var i akvariet, Maui Ocean Center, en av oss tok surfekurs, vi var på Lu'au, hawaiisk show/fest og vi har vært på båttur til Molokini med Pacific Whale Foundation. Molokini er egentlig en del av en vulkan, men ser ut som en tørr og gold halvmåne av en øy. Det er ikke lov å gå i land der, men det er svært populært med båtturer dit for å dykke og snorkle over korallrevet og alle fiskene der.

I tillegg er det gode shoppingmuligheter og masse restauranter av alle slag. Men vi har inntrykk av at Maui er forholdsvis dyrt og tiltrekker seg turister av det mer pengesterke slaget. "Harryfaktoren" her er svært lav og butikkene ofte av det dyrere slaget.







Det som gjorde mest inntrykk på oss er selvsagt øyas skjønnhet og det varme, behagelige klimaet, men også den hyggelige, harmoniske, avslappede stemningen og de hyggelige menneskene her. Vi kommer mer enn gjerne tilbake til Maui!

onsdag 20. juli 2011

Lahaina

I går var vi i vakre og stemningsfulle historiske Lahaina, en liten by få minutters kjøring herfra. Lahaina var den første hovedstaden i Hawaiis kongedømme. Lahaina betyr visst noe sånt som "grusom sol" på hawaiisk, noe som selvsagt skyldes det tørre, solrike klimaet. Byen har i gjennomsnitt bare 330 mm regn pr år. Lahaina ligger ved kysten og er preget av en fin strandpromenade (men ikke noen nevneverdig strand) og hovedgaten, Front Street, som er omgitt av lave, toetasjes trehus som liggr tett i tett og inneholder masse butikker og restauranter.

Det er masse liv og god stemning i Lahaina, spesielt sent på ettermiddagen og på kvelden, når temperaturen er mer behagelig. Og selv om byen er preget av alle turistene, så preges den også av de som bor her og ikke minst av historien, hele byen er full av historiske steder. De er lette å finne, for det finnes skilter og oppslag med forklaringer, disse utgjør Ala Hele Mo'olelo O Lahaina / The Lahaina Historic Trail. Lahainas historie er preget av Hawaiia kongelige,  misjonærer, hvalfangere og immigranter fra mange deler av verden.

Det gamle rettslokalet i byen, Old Lahaina Court House (andre bilde), er av spesiell betydning. Det er nå delvis et museum, hvor man kan se kongedømmet Hawaiis flagg som 12. august 1898 ble firt for godt fra flaggstangen ved rettslokalet og erstattet av USAs flagg Stars and Stripes, og dermed var Hawaii blitt en del av USA. Jeg skal fortelle mer om Hawaiis historie i et senere innlegg.










Vi likte oss veldig godt i Lahaina, så vi skal garantert ta minst en tur til dit. Kanskje vi skal ta Sugarcane Train dit, det er et gammelt tog med damplokomotiv som går fra Kaanapali til Lahaina.

Kaanapali



Kaanapali, eller Ka'anapali, som det egentlig heter, ligger på Mauis vestkyst og var Hawaiis første planlagte feriested. Dette skal ha vært feriested for Hawaiis kongelige en gang også. Kaanapali har en fantastisk og lang og gyllen sandstrand som har blitt kåret til USAs beste. I nordenden av stranden ligger landemerket Puu Kekaa / Black Rock, den sorte klippen som er populær å stupe fra.
Nå er Kaanapali et stort, velkjent og svært populært feriested, med mange flotte hoteller og like flotte private leilighetsanlegg.  Det er også to store golfbaner her, den ene ligger rett ved siden av her vi bor.

Rett ved stranden her ligger et ganske fint utendørs kjøpesenter, Whaler's Village, med tre strandrestauranter og mange butikker. Og det er ikke akkurat billigkjeder, kan man si, det er boutiquer av det dyrere slaget, som Louis Vuitton og Swarowski (andre bilde). Morsomt å se, men vi nøyer oss med å titte inn...

mandag 18. juli 2011

Så mange muligheter!

Boligbytte gir så mange muligheter. På den ene siden er boligbytte en enestående mulighet til å leve nesten som en lokal innbygger der du ferierer, slik vi gjorde i Vancouver i år, i Nederland i fjor og i Tyskland, Sverige og Norge før det. Da bor du i et vanlig hjem med alle fasiliteter i et vanlig boligområde og får oppleve steder som kanskje ikke er typiske turistreisemål, selv om det godt kan være der også.

Men boligbytte kan også brukes til "vanlige" ferier på turistreisemål, f.eks i varmere støk, til sol- og badeferie. Da bytter man som regel til en feriebolig og det er omtrent som å leie en feriebolig, bortsett fra at det er gratis, at boligens eier også ferierer hos deg og at du gjerne får en hyggelig hilsen og en liten gave og dessuten alltid har noen å spørre. Sommeren 2009 bodde vi i en feriebolig i en sjarmerende liten ferieby på Irlands vestkyst (hvor vi visstnok var de eneste turistene som ikke var fra Irland eller Storbritannia), i fjor bodde vi en stor og flott feriebolig i en nydelig, liten kystby i Bretagne og i år bor vi i en koselig og velutstyrt feriebolig på Maui, Hawaii, i gangavstand fra stranden, en strand som har blitt kåret til USAs beste strand. Helt fantastisk! Uten gratis bolig gjennom boligbytte hadde ikke dette vært aktuelt for oss nå, for dyrt pga den lange, dyre reisen for en såpass stor familie hvor bare en går som barn på flyreiser.




I går traff vi forresten en fyr som solgte en slags timeshare. Han fortalte om hvordan man kunne få tilgang til fine feriesteder i mange land for et engangsbeløp på 15.000 Dollar + et lite årlig beløp. Sikkert fristende for noen, men vi får slike herlige ferier som dette, gratis, vi! Bare mot å bytte bort huset vårt (som jo likevel er ledig når vi er på ferie) og en årsavgift på under 1000 kr for medlemskapet i boligbytteorganisasjonen. Man sier jo at når ting høres ut som om de er for gode til å være sanne så er de nettop det, dvs for gode til å være sanne. Men boligbytte er sant! Med boligbytte kan faktisk en vanlig familie på 5 ha råd til en drømmeferie på f.eks. Hawaii. Det eneste du betaler er reisen. Og ja, den er dyr, men ikke stort dyrere enn en like lang ferie med like høy standard med charter i det sydlige Europa ville kostet.

Ferieparadis




Dette er virkelig et ferieparadis, det aller fineste stedet vi har vært! Helt perfekt for en ferie med sol og bad. Her er det utrolig vakre strender, krystallklart vann, skyfri blå himmel, vaiende palmer, velstelte hoteller og ferieanlegg, hyggelige mennesker og god stemning. Herlig! Og selv om det er veldig varmt  midt på dagen så er det often en mild bris her som gjør at det ikke er uutholdelig. Men solen tar likevel, så høy solfaktor er et must, og vi drar på stranden tidlig om morgenen og sent på ettermiddagen. Midt på dagen er det godt å være inne, handle i en kjølig butikk eller slappe av ved svømmebassenget på solstoler med parasoll over. Vi storkoser oss, alle sammen!

søndag 17. juli 2011

Maui, Hawaii!

I går kveld kom vi frem til vårt neste boligbyttereisemål. Vi bor i et privat leilighetsanlegg et steinkast fra Kaanapali Beach, en av Mauis mest kjente strender. Vi ser utover en golfbane og har palmer rett utenfor verandaen. Leiligheten er kjempefin, med to romslige soverom, to bad, en stor, fin stue med sovesofa og kjøkken og spisestue et halvt nivå opp. Og så er det en liten balkong og en stor terrasse. Vi er kjempefornøyde og håper våre boligbyttepartnere vil like huset vårt også.

Nå skal vi ut og finne oss noe mat, handle litt (heldigvis er det noen søndagsåpne butikker her også) og oppdage området. Bildet viser det aller første bildet jeg tok her, av utsikten i morgendisen. Vi er fortsatt innstilt på kanadisk tid (3 timer foran Hawaii), så våkner tidlig. Hawaii er forøvrig akkurat 12 timer etter Norge, så det er lett å huske.

fredag 15. juli 2011

Siste dagen i Vancouver

I morgen reiser vi videre til Hawaii. Det går direktefly fra Vancouver til Maui, den øya vi skal til.

Så dette er siste dagen her i Vancouver. Det er litt vemodig, vi har hatt det fint her. Men vi ser frem til neste boligbytteferie i sol og varme, med sjø og strand, også.

I dag pakker vi, rydder og gjør rent i så mange rom som mulig, så det ikke blir så mye å gjøre i morgen når vi skal reise. Våre boligbyttepartnere skal akkurat som oss videre til boligbytteferie nummer to etterpå, de skal til Frankrike og det kommer en fransk familie hit, så vi må sørge for at alt er klart til de kommer, at alt er like rent og ryddig og ordentlig og innbydende som da vi kom hit.

Tur til Vancouver Island

Igår gjorde vi et nytt forsøk på å ta ferge over til Vancouver Island, og denne gangen hadde vi bestilt billetter på forhånd, så denne gangen kom vi med den fergen vi ønsket. Fergeturen fra Tsawassen syd for Vancouver til Swartz Bay syd på Vancouver Island tar ca. 1,5 time og er en fin tur med fine ferger.

Vancouver Island er 460 km lang og 80 km bred og er i likhet med Vancouver oppkalt etter George Vancouver, en britisk skipsoffiser som utforsket nord-Amerikas nordvestre kyst i slutten av 1700-årene.

Først dro vi til lille Sidney, også kalt bokbyen, fordi det er en bokhandel omtrent på hvert hjørne i denne småbyen ved kysten. Så dro vi videre til Victoria, provinshovedstaden i British Coumbia og kjent for sin britiske atmosfære. Her så vi havnepromenaden og den delen av sentrum som ligger nær havnen (mange fine bygninger), så på en gateartist som sjonglerte med tre sverd mens han syklet på en etthjulssykkel, og spiste is. Dessverre fikk vi ikke sett noe særlig mer, og byen har mange attraksjoner som kan være av interesse, men tiden strakk ikke til.



På fergeturen tilbake spiste vi middag ombord, en deilig buffet med et spesielt godt utvalg i desserter. Nam!

onsdag 13. juli 2011

Frihet

Boligbytteferie gir frihet. Frihet til å leve slik man ønsker mens man er på ferie. Man har en base mellom alle turene og opplevelsene, et hjem hjemmefra, et sted å slappe av.

I dag er vi ganske slitne alle sammen, etter en lang og kjempefin, men begivenhetsrik og anstrengende dag i går. Så i dag har vi en mer avslappende dag hvor vi kan være mer spontane. Jentene ville absolutt en tur over grensen til USA (bare 20 minutters kjøring herfra), mens yngstemann ville være hjemme og slappe av. Så nå er far og jentene på shoppingtur i nordre del av Washington State i USA, mens vi to andre er på PC'en og skal ta oss en  rusletur ut etterpå. Og når man er sliten og vil slappe av og man er en familie på fem, da er det deilig å ha et helt hus å boltre seg i og slippe unna trange hotellrom. Vi mailer med våre kanadiske boligbyttepartnere, de koser seg i vårt hus og i Oslo og synes også at boligbytte er en fin ting (det er første gang de gjør det).

Bilbytte bidrar forresten til enda mer frihet. Her i Canada er det virkelig tungvint uten bil og det er dyrt å leie bil. Slik er det jo i Norge også, hvis man ikke bor veldig sentralt. Så i år har vi byttet bil også, for andre gang. Første gang var i Irland for to år siden. Det er virkelig praktisk og billig. Bare sørg for å sjekke at at boligbyttepartnerne fyller kravene forsikringsselskapet stiller. Det kan være minstealder (f.eks 25 år) eller at man må ha hatt førerkort i f.eks minst 10 år. Det er forresten ofte en fordel å ha en "lokal" bil / med lokalt nummerskilt, da vekker man mindre oppsikt og er ikke så lette å identifisere som turister (som noen steder er et yndet mål for tyver, f.eks). Og ikke minst, i land med venstrekjøring har man en bil med rattet på "riktig" side.

Fra bomtur til kjempetur





I går var planen å dra til Vancouver Island. Vi skulle ta fergen fra Horseshoe Bay i West Vancouver til Nanaimo, så kjøre ned til Victoria og være der en stund, og så ta fergen til Tsawassen, som ikke er så langt herfra. Men fergen viste seg å være full, så i stedet ble det først et par timer i den lille landsbyen som ligger rett ved fergeleiet i Horseshoe Bay. Der gikk vi i butikker og kjøpte med oss takeaway som vi spiste i parken. Så kjørte vi opp til Whistler, som er et stort skisted oppe i fjellene nord i British Columbia, og hvor fjorårets olympiske vinterleker fant sted. Så det var et sted far i huset gjerne ville få med seg. Whistler er også populært om sommeren, faktisk var området kjent som sommerferiested for turgåing og fisking så tidlig som i begynnelsen av 1900-tallet, lenge før det ble et vintersportssted. Nå er det spesielt populært blant terrengsyklister, så vi. Det kryr forresten av bjørn i Whistler, vi så bjørnelort overalt og på veien ned så vi også en bjørn - for første gang!

Vi var oppe i Whistler Olympic Park og så hvor langrenn og skiskyting fant sted under OL, og resultatlistene, hvor nordmennene var godt representert. Mens vi var der tok en av jentene og jeg en kjempefin ridetur i det vakre landskapet, med en veldig hyggelig guide som heter Mel og kommer fra Toronto.

Deretter dro vi ned til Whistler Village og spiste middag der før vi dro tilbake til Vancouver igjen. En kjempefin dag!