onsdag 20. juli 2011

Lahaina

I går var vi i vakre og stemningsfulle historiske Lahaina, en liten by få minutters kjøring herfra. Lahaina var den første hovedstaden i Hawaiis kongedømme. Lahaina betyr visst noe sånt som "grusom sol" på hawaiisk, noe som selvsagt skyldes det tørre, solrike klimaet. Byen har i gjennomsnitt bare 330 mm regn pr år. Lahaina ligger ved kysten og er preget av en fin strandpromenade (men ikke noen nevneverdig strand) og hovedgaten, Front Street, som er omgitt av lave, toetasjes trehus som liggr tett i tett og inneholder masse butikker og restauranter.

Det er masse liv og god stemning i Lahaina, spesielt sent på ettermiddagen og på kvelden, når temperaturen er mer behagelig. Og selv om byen er preget av alle turistene, så preges den også av de som bor her og ikke minst av historien, hele byen er full av historiske steder. De er lette å finne, for det finnes skilter og oppslag med forklaringer, disse utgjør Ala Hele Mo'olelo O Lahaina / The Lahaina Historic Trail. Lahainas historie er preget av Hawaiia kongelige,  misjonærer, hvalfangere og immigranter fra mange deler av verden.

Det gamle rettslokalet i byen, Old Lahaina Court House (andre bilde), er av spesiell betydning. Det er nå delvis et museum, hvor man kan se kongedømmet Hawaiis flagg som 12. august 1898 ble firt for godt fra flaggstangen ved rettslokalet og erstattet av USAs flagg Stars and Stripes, og dermed var Hawaii blitt en del av USA. Jeg skal fortelle mer om Hawaiis historie i et senere innlegg.










Vi likte oss veldig godt i Lahaina, så vi skal garantert ta minst en tur til dit. Kanskje vi skal ta Sugarcane Train dit, det er et gammelt tog med damplokomotiv som går fra Kaanapali til Lahaina.

Ingen kommentarer: