onsdag 27. juli 2011

Maui no ka oi!

Jeg har ikke skrevet reisedagbok her de siste dagene pga tragedien som har rammet Norge. Det føltes meningsløst å skrive om våre herlige feriedager når mange mennesker har blitt revet bort i terrorangrep.

Så i stedet for å fortelle i detalj hva vi har gjort her de siste dagene skal jeg heller fortelle litt om Maui, denne vakre øya som er den største i Maui County, som i tillegg til Maui består av øyene Lanai, Molokai og Kahoolawe, den sistnevnte er ubeboelig og har vært forbudt område siden krigen, bla pga at det fortsatt antas å være miner der. Maui er den nest største av øyene på Hawaii.

Maui betyr dalenes øy, da den består av fjell, hvorav det ene er vulkankrateret Haleakala (verdens største "sovende" vulkan), og daler. På Maui bruker man de hawaiiske begrepene mauka (mot fjellet) og makai (mot sjøen) for å orientere seg eller forklare retningen. Maui er en utrolig vakker og variert øy, med tørt og varmt klima her i vest og fuktigere i øst. Mauianernes motto er Maui no ka oi, det betyr Maui er best. Og Maui er som sagt utrolig vakker, med 81 tilgjengelige, nydelige strender med hovedsakelig gyllen sand, men noen steder er det strender med hvit, grå, rød eller sort sand.

De tre største byene er Kahului (hvor hovedflyplassen ligger), Wailuku og Lahaina. De tre største næringene på øya er turisme, sukker og ananas. De største turiststedene er Kaanapali (hvor vi er) og Kapalua på vestkysten og Wailea og Makena på sydkysten.

På Maui kan man bade og sole seg og slappe av, men man har ogsåmuligheten til å ha en aktiv ferie her. Det er 16 golfbaner på øya, man kan kjøre såkalt zipline, hvor man seiler over en dal eller ned fra en åskam under en slags line, man kan ri, fiske, snorkle, dykke, surfe, padle osv. Det er også mye å se. Haleakala er populær, det samme er den lille byen Hana på østkysten, mest pga den svingete veien dit, som går gjennom et frodig terreng med mye å se, bla fossefall, har vi hørt. Vi har ikke selv vært på Haleakala eller i Hana, det får vente til en evt neste gang. Men noen av oss var i akvariet, Maui Ocean Center, en av oss tok surfekurs, vi var på Lu'au, hawaiisk show/fest og vi har vært på båttur til Molokini med Pacific Whale Foundation. Molokini er egentlig en del av en vulkan, men ser ut som en tørr og gold halvmåne av en øy. Det er ikke lov å gå i land der, men det er svært populært med båtturer dit for å dykke og snorkle over korallrevet og alle fiskene der.

I tillegg er det gode shoppingmuligheter og masse restauranter av alle slag. Men vi har inntrykk av at Maui er forholdsvis dyrt og tiltrekker seg turister av det mer pengesterke slaget. "Harryfaktoren" her er svært lav og butikkene ofte av det dyrere slaget.







Det som gjorde mest inntrykk på oss er selvsagt øyas skjønnhet og det varme, behagelige klimaet, men også den hyggelige, harmoniske, avslappede stemningen og de hyggelige menneskene her. Vi kommer mer enn gjerne tilbake til Maui!

Ingen kommentarer: