torsdag 28. juli 2011

Om Hawaii

Jeg må fortelle litt om øygruppen Hawaii også.

Først litt geografi og andre tørre fakta: Hawaii er en øygruppe i Stillehavet som består av 8 større øyer og mange småøyer pg holmer. De store øyene er: Oahu, den tredje største øyen hvor hovedstaden Honolulu ligger, Hawaii, geologisk sett den yngste av øyene, den blir også kalt The Big Island fordi det er den største øyen i øygruppen, Maui, den neststørste øyen (se også forrige innlegg), Kauai, geologisk sett den eldste av øyene, Lanai, Molokai, Niihue, som er privat fordi den ble solgt til en amerikansk familie av det hawaiiske kongedømmet i 1894 og Kahoolawe, som er ubebodd og ble kontrollert av det militære frem til 2003 bla pga minerydding. Fortsatt er det begrenset tilgang til Kahoolawe.

Hawaii har i underkant av 1,3 millioner innbyggere, de fleste bor i Honolulu. hawaii er en smeltedigel med innbyggere som har røtter i mange deler av verden. Det er til og med noen tusen hawaiianere med norsk bakgrunn, pga en gruppe norske innvandrere fra Drammensområdet som kom til Hawaii som arbeidere i 1800-årene, men på dårlige, slavelignende vilkår.

Så litt historie: Hawaii ble først bebodd mellom år 300 og 600 f.Kr, av polynesere fra andre øyer i Stillehavet. I 1778 kom kaptein James Cook til øygruppen, han kalte øyene for Sandwichøyene, til ære for jarlen av Sandwich.

I 1810 ble Hawaii kongedømme under Kong Kamehameha I. Han ble etterfulgt av sine sønner, først Kong Kamehameha II og etter dennes død Kong Kamehameha III, som utformet Hawaiis første grunnlov og deretter av Kong Kamehameha IV, Kong Kamehameha V og Kong David Kalakaua. Den siste monarken var Kong Kalakauas lillesøster, Dronning Liliuokalani, som ble avsatt av i 1893. Dronnig Liliuokalani skrev forøvrig en rekke sanger, bla den kjente Aloha Oe ("farvel til deg"). I 1894 ble Hawaii republikk med Sanford B. Dole som president. I 1898 ble Hawaii annektert av USA (se innlegget om Lahaina) og i 1959 ble øygruppen den 50. staten i USA. Alle USAs stater har et tilnavn, som bla står på nummerskiltene. Hawaiis er Aloha State. ( Siden vi hadde bilbytte også under denne boligbytteferien kjørte vi rundt i en bil med Hawaii og Aloha State på skiltene.) Japans angrep på USAs marinebase på Pearl Harbor på øyen Oahu 7. desember 1941 var foranledningen for at USA ble involvert i andre verdenskrig.

Inntektskilder på Hawaii er først og fremst turisme, men militære installasjoner og ikke minst dyrking av sukker, ananas, macadamianøtter, kaffe osv er også viktig.

Men nok tørre fakta! Til slutt noen subjektive, personlige inntrykk for å myke opp litt. Denne ferien på Maui er mitt andre besøk på Hawaii, jeg var også der i 1987, dengang i Honolulu på Oahu. Selv om Honolulu har storbypreg og derfor allerede da var ganske annerledes enn Maui nå så er inntrykket mitt likevel det samme begge gangene: Hawaii er det fineste stedet jeg har vært, det stedet jeg aller helst vil tilbake til. Det skyldes ikke bare det behagelige klimaet og øyenes skjønnhet og at øyene er ypperlige badeferiemål, det skyldes like mye stemningen. Selv om Hawaii er en del av USA er stemningen her veldig annerledes enn på fastlandet. Kulturen og stemningen har sitt typisk hawaiiske særpreg, den er avslappet og veldig vennlig og hyggelig. Menneskene på Hawaii kommer som sagt fra mange land, innfødte polynesiske hawaiianere utgjør en svært liten del av befolkningen, men aller er utrolig vennlige og hyggelige. Samtidig er det velordnede, amerikanske forhold på alt og et godt helsevesen (som vi to ganger stiftet bekjentskap med i ferien vår, heldigvis var det ikke noe alvorlig).

Familiens vurdering er enstemmig: Dette er den beste ferien vi har hatt og vi vil alle sammen tilbake til Hawaii, så fort som mulig!



Ingen kommentarer: