mandag 13. juli 2009

Saltvann og tang

Enniscrone er også kjent for sine tradisjonelle varme sjøvann- og tangbad, hos Kilcullen's Seaweed Baths. Det er visst kun 5 slike anlegg igjen i Irland, fire av dem er på vestkysten.

Edward Kilcullen åpnet dette anlegget i 1912 og nå er det 5. generasjon som driver stedet, igjen en Edward Kilcullen og hans kone Christine. De tok over i 1989 og da trengte anlegget oppussing. Men i stedet for å modernisere anlegget til dagens standard var Kilcullens forut for sin tid og restaurerte hele anlegget pietetsfullt til den standarden det hadde som nytt i 1912.

Noe av vitsen med boligbytteferie spesielt er jo å få med seg ting som er typiske for stedet man kommer til, så dette måtte eldstedatter og jeg prøve!

Å komme inn i badekabinene er som å reise tilbake i tiden, det var en svært interessant opplevelse, i tillegg til den behagelige opplevelsen av å bade i salt sjøvann og tangklaser.

Vi badet i samme rom, i hvert vårt gammeldagse emaljerte badekar. Gulvet i rommet er av grønt treverk, med mellomrom mellom plankene slik at vannet kunne renne ned. Veggene har hvite fliser, med border og mønstrete fliser innimellom. Kranene på karet er gammeldagse metallkraner, ingen blandebatterier her. Og det er en stor dusj over hvert kar, kranen til den er av tre! Ved hvert kar står en brun stol med håndklær på og en sort plastbøtte.

I tillegg er det en dampkabine i noen rom, bla i det vi hadde. Det er en stor, brunmalt trekasse med hull til hodet og en spak av tre til å regulere dampen.

Hvis man skal ta dampbad tar man det først. Man går inn i kassen, lukker døren og bruker spaken til å slå på og av dampen, samt til å regulere styrken. Dampen åpner porene og har mye samme effekten som å ta badstu, men forskjellen (og fordelen) er at man har hodet over kanten og kan puste inn kjøligere luft. Det er aldersgrense på dampbadet (16 år), men ikke på selve sjøvannsbadene.

Etter 5-10 minutter slår man av dampen og stiger ned i badekaret. Det er fylt med varmt sjøvann og store klaser med tang. Tangen gir vannet en oljeaktig konsistens som er svært bra for huden og kan ha en gunstig effekt på eksem, psoriasis etc. Man kan etterfylle varmt og kaldt vann etter behov. Det er avslappende og velgjørende å sitte i badet, og det er ikke ekkelt med tangen, bare litt rart. Det varme vannet lindrer stive muskler.

Man kan bestemmer selv hvor lenge man vil holde på, derfor kan man ikke bestille tid på forhånd, man må komme innom og evt vente (eller bli oppringt) når det er noe ledig! Det er fordi eierne vil at gjestene skal kunne slappe av og ikke se på klokken. Det er en god tanke!

Når man er ferdig med å bade kan man - hvis man tør - ta en kald dusj, igjen med saltvann. Veldig forfriskende!

Det var en en behagelig og fin opplevelse å bade i Kilcullens badehus anno 1912. Jeg planlegger å gjøre det en gang til mens vi er her, sammen med yngstedatteren.

Du kan lese mer og se noen bilder ved å klikke deg frem her: http://homepage.eircom.net/~seaweedbaths/frame.htm

Ingen kommentarer: